Поддръжка на гаражните врати

Вашата гаражна врата е най-голямата движеща се част в целия ви дом, и се използва няколко пъти на ден през всички сезони. За да поддържате гаражната врата в изправност и да може тя да функционира гладко в продължение на десетилетия, много важно е да отделите време, за да правите редовна профилактика и поддръжка.

  1. Гледайте и слушайте

Най-важният етап на превенция е да наблюдавате действието на гаражната врата всеки път, когато я използвате. Дали тя се движи плавно или скърца на места? Работи ли тихо или има някакви неестествени стържещи шумове? Огледайте дали двете страни на системата (пружини, макари и кабели) изглеждат симетрични?

  1. Затегнете механизма

Най-често срещаните врати на гаражи се движат нагоре и надолу повече от хиляда пъти годишно. Това е голямо движение и вибрации, които могат да се разхлабят механизма. Огледайте и затегнете всички ролки, скоби и болтове с гаечен ключ.

  1. Тест за баланс на гаражната врата

Ако вашата гаражна врата не е добре балансирана, отварянето ще става по-трудно и накрая ще се повреди.

Изключете отварящия механизъм, ръчно преместете вратата в средата. Ако не се мести, системата за противотежест е неправилно балансирана. Пролетната корекция в баланса на гаражната врата ще трябва да бъде извършена от професионалисти.

  1. Проверете и сменете ролките

Ролките, независимо дали са от стомана или пластмаса, трябва да бъдат проверявани два пъти годишно. Изисква се смяна на всеки седем години или по-често, ако използвате вашата гаражна врата по-често.

Износените или напукани ролки трябва да се сменят възможно най-бързо. Можете да направите това чрез сваляне и пренареждане на всички ролкови скоби, които не са пряко свързани с кабелната система.

  1. Поставете уплътнител

Ако каучуковата уплътняваща лента в долната част на вратата ви е втвърдена или накъсана, подменете я веднага, за да предпазите помещението от влагата. Такова уплътнение се продава в специализираните магазини.

  1. Смазване на движещите се части

Поддържането на гаражните врати изисква редовното смазване на частите. Това ще удължи с години  безпроблемна работа на вашата система и ще ви отнеме само 10 минути на година! Използвайте бяла литиева грес за вериги, а можете да се обадите на фирмата, която извършва поддръжка на гаражните врати.

  1. Проверете кабелите

Никога не трябва да ровите по кабелите за високо напрежение, които помагат за отварянето на врата, защото те имат достатъчно мощност, за да ви осакатят и убият. Но можете да проверите състоянието им, така че да знаете кога да наемете професионалист.

Редовната проверка на функционалността на гаражната ви врата, ще предотврати неприятностите.

Вижте и каква входна врата да си изберете – изключително полезни съвети…