Как да си изберем кухня

Всички смятат кухнята за сърцето на дома. Тя събира цялото семейство, там се приготвя храната за всички и на практика, почти цялото време, в което сме в дома, прекарваме в кухнята.

Точно поради тази причина, изборът на кухненски мебели е особено важен. За да можете успешно да се справите с този важен момент, започнете с доброто планиране на това важно помещение в дома ви. Така ще можете да огледате по-ясно как би могла да изглежда кухнята ви и да нанесете някои промени по интериорния дизайн. Добре е да премислите внимателно всеки един детайл, така че да е максимално практичен и удобен.

А знаете ли, че можете да си направите дизайна на кухнята и самостоятелно – вижте как.

Начинът на обзавеждане на една кухня завили много от това дали е напълно празна стая и сега ще бъде обзаведена изцяло или просто ще се промени само някоя част от обзавеждането.

При пълна промяна  на кухненските мебели, ще е необходимо освен размерите на шкафовете, да се знае и къде са контактите, ВИК тръбите, каналите и всичко, което изисква предварително да бъде предвидено.

Добре е, все пак, да се консултирате със специалист при планирането и свалянето на размерите. Така ще сте сигурни, че няма да допуснете някоя грешка, която ще се окаже фатална и няма да може да бъде поправена в последствие.

След като сте изготвили плана на кухнята, ще трябва да изберете материала, от който да са изработени шкафовете. Обикновено за изработването на кухненските мебели се използват дървен материал, MDF и ПДЧ. Най-скъпият и най-качествен  от трите е дървото.

Дървения материал има висока устойчивост, универсално приложение и може да бъде оформено в различни форми. Най-често използваната дървесина е махагон, дъб, орех, бук и череша. Тези видове са изключително здрави.

MDF представлява специална дървесно-влакнеста плоскост, която притежава средна плътност. Този материал се произвежда като се пресоват дървесни стружки с помощта на висока температура и налягане. Отличителни белези на MDF са голямата здравина и гладката повърхност. Голямата еластичност и устойчивост на горещо и влага го правят предпочитан вариант за кухненски мебели.

ПДЧ е най-масово използвания материал за кухненско обзавеждане, тъй като цената му е изключително ниска и се предлага в голямо разнообразие на цветове и фурнири.

Следващото важно решение, което трябва да вземете е да изберете електроуредите, които ще монтирате в кухнята. Можете да избирате между вградени, които са доста скъпи, но пък удобно разположени или свободно стоящи, които са на по-достъпни цени и могат да се местят във времето, където пожелаете.

Съобразете уредите с вашите нужди. Не избирайте някой уред просто, защото е модерен и съседката го има. Помислете от какво имате нужда вие. Не купувайте съдомиялна машина в случай, че сте само двама члена на семейството и миете две чинии на ядене.